fbpx
  • 1
  • 2
  • 3

Serdecznie zapraszamy wszystkich Przewodniczących klas na Zebranie Samorządu Uczniowskiego dnia 28 kwietnia 2020 r. (wtorek) o godzinie 10:00.

W najbliższy piątek 24 kwietnia 2020 r. o godzinie 8:00 w Katedrze Tarnowskiej zostanie odprawiona Msza Święta na zakończenie roku szkolnego maturzystów, podczas której będziemy dziękować za to co było do tej pory oraz polecać sprawę egzaminów maturalnych. Można dołączyć się do tej modlitwy za pośrednictwem transmisji internetowej: https://www.katedratarnowska.pl lub https://www.youtube.com/channel/UClYT9LbYm0cRktEGGZBxxxA ZAPRASZAMY!

Kochani Absolwenci, a poprawnie powinno być Abiturienci (wyraz trochę archaiczny, więc krótko wyjaśniam: to uczeń, który ukończył szkołę średnią, a jeszcze nie przystąpił do matury).

Przyszło Wam ostatni czas nauki realizować w całkowicie nietypowych i szczególnych warunkach, czego nikt z nas nie był w stanie sobie nawet wyobrazić. Mimo takiej specyfiki pracy zapewniam Was, że dołożymy wszelkich starań, by zakończenie tego etapu edukacji miało odpowiednią ragę i oprawę.

Zapraszam Was na Zdalną Uroczystość Pożegnania Absolwentów, która odbędzie się 24 kwietnia 2020 r. o godz. 11.00. emitowaną na stronie Naszej Szkoły. W chwili obecnej jest to jedyna, bezpieczna forma relacji. Obiecuję jednak, że pierwszy możliwy termin uznany za bezpieczny zostanie tak zaplanowany, byśmy mogli spotkać się w budynku Naszej Szkoły.

Serdecznie zapraszam Was (zdalnie) w najbliższy piątek. Zaproszenie kieruję także do Rodziców, Bliskich, Uczniów młodszych klas by towarzyszyli nam w tej ważnej chwili.

 

Magdalena Siedlik

Dyrektor Szkoły Szczepanika

To profil przeznaczony dla uczniów pragnących zdobyć zawód technika przemysłu mody lub osób, które chcą poszerzać swoje zdolności manualne i hobby.

Praktyczne umiejętności, uzyskane w toku kształcenia, pozwalają podjąć pracę w zakładach produkcyjnych i usługowych branży odzieżowej lub założyć własną działalność gospodarczą. Dodatkowe zajęcia z fryzjerstwa i kosmetologii dają duże możliwości absolwentom technikum.

Wszyscy uczniowie realizują podstawę programową kształcenia ogólnego, umożliwiającą skuteczne przystąpienie do egzaminu maturalnego, który może być punktem wyjścia do dalszych etapów edukacji.

 

Jak wiemy czas i problemy, z jakimi przyszło nam się teraz zmierzyć są niezwykle trudne. Wszyscy zalecają, abyśmy pozostali w domach, nie narażali własnego i innych zdrowia, a nawet  życia. W odpowiedzi na obecne potrzeby,  klasy reklamy przygotowały materiały związane z profilaktyką koronawirusa. Uczniowie oderwali się od nauki i lekcji online (sic!), aby zaprojektować plakaty i ulotki informujące o wirusie,  zachowaniu warunków bezpieczeństwa i higieny w czasie epidemii oraz  promujące  zdrowy tryb życia.

 Niżej przedstawiamy efekty naszej pracy:

 

Klasy Technikum Przemysłu Mody na swoim osobnym profilu facebookowym, ruszyły z nową akcją  pt. #tosięzdarzyło w TPM!!! Posty przybywają sukcesywnie: lajkujcie i obserwujcie co będzie dalej!

Współpracujące ze szkołą Centrum Informacji i Planowania Kariery zawodowej przygotowuje możliwość zdalnego poradnictwa zawodowego dla zainteresowanych, także z uwzględnieniem indywidualnych badań i porad na rozpoznanie własnych predyspozycji zawodowych.

Drodzy Uczniowie, Rodzice!
W obecnej sytuacji, kiedy przedłuża się zdalne nauczanie, przypominamy, że pomimo braku osobistego kontaktu, pomoc psychologiczno - pedagogiczna w naszej szkole jest cały czas udzielana online.

Aktualnie w Centrum Sportów Konnych jest 18 koni. Wszystkie czekają, aby ponownie rozpocząć zajęcia jazdy konnej dla dzieci. To trudny czas, ponieważ Centrum to przedsiębiorstwo społeczne. Aby realizować swoją ofertę statutową i się utrzymać, musi pozyskać na to środki. Jest to możliwe dzięki wsparciu partnerów oraz sprzedaży usług sportowych. W związku z aktualną sytuacją epidemiologiczną Centrum od kilku tygodni nie prowadzi działalności, natomiast pracownicy SIEMACHY opiekują się bacznie końmi i przygotowują je do dalszej pracy. Każdego dnia karmią je, czyszczą, ujeżdżają, zapewniają opiekę weterynaryjną. Zbieramy środki na utrzymanie koni, zakup siana, słomy, owsa, opiekę weterynarza, kowala, a także opłatę ze media, obsługę stajennego oraz wywóz nieczystości. Każdy gest jest niezwykle ważny w tym trudnym czasie.
Dla wszystkich którzy chcieli by wspomóc Centrum Sportów Konnych w Odporyszowie podajemy nr konta bankowego: 35 1020 2892 0000 5602 0238 8544

Co cechuje ten profil?
Przede wszystkim kreatywność!
Na profilu technik reklamy zdobędziesz umiejętności z zakresu grafiki komputerowej, fotografii czy szeroko pojętej reklamy i marketingu.

„Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie”. Przełom starego i nowego roku to idealna okazja, by podjąć jakieś działania, które mogą zmienić coś w naszym życiu. Niektórzy planują zmienić swoje dotychczasowe przyzwyczajenia, planują zdrowo się odżywiać, inni zaś chcą poświecić więcej czasu na realizacje swoich marzeń. Ilu ludzi na świecie tyle też planów i postanowień.
Ucząca się w Szkole im. J. Szczepanika w Tarnowie obecna klasa 3 o profilu medialnoartystycznym, postanowiła wziąć udział w ogólnopolskim konkursie ,,Maraton Czytania”, który był organizowany przez
Fundację „Honor Pomagania Dzieciom” z Warszawy. Nagrodą była tygodniowa wycieczka na Roztocze… To były niezapomniane chwile z kwietnia 2019 r. Zapraszamy do lektury, którą znajdziecie tutaj!

Drodzy ósmoklasiści!

Wkrótce zacznie się dla Was nowy etap życia, który będzie miał duży wpływ na Waszą przyszłość. Wybór nowej szkoły nie jest na pewno łatwą decyzją. Zapraszamy Was do szkoły, w której można realizować swoje pasje i zainteresowania, a nauka będzie przyjemnością. Zapoznaj się z ofertą edukacyjną, wybierz Szkołę Szczepanika i miej pewność, że ta decyzja będzie trafna!!!

Drodzy uczniowie klas maturalnych, w związku z przedłużającym się czasem kwarantanny i koniecznością przebywania w domu przypominamy, że do najbliższego piątku (17.04.2020 r.) macie możliwość uzupełnienia zaległości i poprawiania ocen. Metę już widać, zatem nie poddajcie się na ostatnich metrach tego maratonu i spożytkujcie ten czas robiąc z niego użytek. Doskonale już wiecie, że kontakt z nauczycielami macie co najmniej na dwa sposoby. Jeszcze raz apelujemy, a motywacją niech będą słowa Martina Luthera Kinga: “Jeśli nie umiesz latać, biegnij. Jeśli nie umiesz biegać, chodź. Jeśli nie umiesz chodzić, czołgaj się. Ale bez względu na wszystko – posuwaj się naprzód.” 

Zapraszamy do odwiedzin profili klasowych, gdzie znajdziemy życzenia wielkanocne od poszczególnych klas. ZAPRASZAMY!

 Filmowe życzenia wielkanocne Dyrektora Szkoły i przewodniczącego Samorządu Uczniowskiego.

   

Wielki Czwartek Wielki Piątek Poświęcenie pokarmów Wielka Niedziela

Jeszcze miesiąc wcześniej planowaliśmy święta jak zwykle, według naszych domowych, sprawdzonych zwyczajów. Czekała na nas lista spraw: wiosenne porządki, zakupy przedświąteczne, gotowanie, pieczenie…

Tym razem w okienka naszych ekranów puka klasa 1 LODg, co che nam przekazać? Zobaczcie sami...

To jest właśnie ten czas. Zapytacie na co? Na poszerzenie swojej wiedzy i umiejętności kulinarnych. My uczniowie 2C, klasy biologiczno-chemicznej doskonale wiemy, że podczas przygotowywania posiłków zachodzi wiele zjawisk chemicznych. Chemia i szeroko rozumiane gotowanie mają ze sobą bardzo dużo wspólnego.

Czy zastanawialiście się kiedykolwiek:
- Co się dzieje podczas pieczenia chleba? (Drożdże powodują rozkład cukrów np. glukozy na CO2 i H2O czyli zachodzi fermentacja alkoholowa. Powstający CO2 powoduje spulchnienie ciasta)
- Co to jest majonez i jak powstaje? (Majonez to emulsja czyli mieszanina dwóch nierozpuszczających się w sobie cieczy, z których jedna jest rozproszona w drugiej w postaci małych kropelek. Sporządza się go, dodając do żółtek jaj kurzych olej z wodnym roztworem octu lub soku cytryny. Zawarta w jajkach lecytyna zapobiega rozwarstwianiu się majonezu).

Jednym słowem, chemia. Znajomość właściwości kwasów, zasad czy soli oraz świadomość, w jaki sposób reagują ze sobą poszczególne substancje pozwala nam stworzyć naprawdę pyszne dania.

Zbliża się Wielkanoc, dlatego chcemy Wam zaproponować świąteczne, ale co najważniejsze zdrowe jedzenie.

Życzymy smacznego - 2C 


Wegańskie babeczki bez cukru

Ilość to 8 sztuk. Wartość odżywcza i wymienniki 1 babeczki:kcal=207,25, węglowodany=27,25g, błonnik=1,99g, białko=4,32, tłuszcz=9,93g,  suma wymienników (WM)=3,59, w tym procent WBT=30                                    

miara szklanki= 200ml

Składniki:

  1. 1/3 szklanki (65ml) oleju
  2. 1 i 3/4 (200g) szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  3. 1/2 szklanki (100ml) napoju roślinnego (np. sojowego, migdałowego)
  4. 1 łyżka kakao + 1 łyżka wody
  5. 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  6. 1/2 szklanki (110ml) soku jabłkowego/ mleka
  7. 1/4 szklanki (50g) ksylitolu lub erytrytolu
  8. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  9. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa:

  • 2 paski czekolady gorzkiej bez cukru (20g)
  • kilka łyżek mleczka kokosowego lub napoju roślinnego
  • 3-4 suszone morele

Wykonanie:

  1. Wymieszaj mokre składniki.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj ksylitol – wymieszaj.
  3. Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj.
  4. 2/3 ciasta przelej do foremek wysmarowanych olejem.
  5. Pozostałą część ciasta wymieszaj z kakao oraz wodą.
  6. Ciemne ciasto przełóż na jasne.
  7. Foremki z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st C. Ustaw program pieczenia góra-dół, włącz termoobieg.
  8. Piecz ok 25-30 minut lub do suchego patyczka.
  9. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleczka kokosowego lub napoju roślinnego.

Babeczki po studzeniu polej czekoladą, udekoruj pokrojonymi morelami.


Żurek opcja wegetariańska i z mięsem

Składniki :

- 1 butelka zakwasu na żur (około 800ml)
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 4 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 80 g ziemniaków
- 50 ml masła klarowanego czyli ghee
- 300 g tofu
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta majeranku
- szczypta lubczyku
- szczypta papryki wędzonej
- 4-6 jajek

Sposób przygotowania :

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle ghee. W garnku z wodą gotować cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i ziemniaki pokrojone w kostkę. Następnie do zupy dodać zakwas, gotować około 30 minut. Do żurku można też dodać jogurt/śmietanę (np. roślinną). Dodać resztę przypraw. Dodać tofu pokrojone w kostkę. Ugotować jajka i podawać razem z zupą. Na wierzch dodać można jeszcze chrzan.


Chłodnik z buraków z jajem

Składniki :

- 1 l jogurtu roślinnego ( np. ryżowo-kokosowy )
- 500 g buraków
- 1 ogórek
- 1 pęczek rzodkiewki
- 3 jajka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki natki pietruszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
- sok z połowy cytryny

 Sposób przygotowania :

Umyć buraki i ugotować w wodzie. Gotowane buraki wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Następnie do przestudzonego wywaru pozostałego z gotowania buraków dodać przyprawy, jogurt roślinny i sok z cytryny. Pokroić ogórka, rzodkiew i buraki ( gdy już wystygły ) w słupki. Dodać warzywa do zupy. Ugotować jajka na twardo i dodać z zupą.

Kochana Rodzino Szkoły Szczepanika,
pracując, ucząc się, wykonując codzienne domowe, rutynowe obowiązki zbliżamy się do Świąt Wielkanocnych. W tym roku będą nietypowe i inne od tych, które zwykliśmy przeżywać. Przyzwyczajeni byliśmy do utrwalonej przez pokolenia obrzędowości. Szczerze polecam Rekolekcje Wielkopostne przygotowane przez Nauczycieli i Uczniów na czele z Księdzem Danielem Świątkiem. Dla nas wszystkich są bezcenną lekcją. Dla tych, dla których razem z wiosną odradza się nowe życie, i dla tych, którzy czekają na moment zwycięstwa życia nad śmiercią. Wszyscy potrzebujemy wiary i nadziei, że będzie dobrze.
Pozdrawiam Magdalena Siedlik - Dyrektor Szkoły.

W czwartek - 2 kwietnia 2020 r. odbędą się zebrania on-line z rodzicami uczniów wszystkich klas Liceum oraz Technikum Szkoły Szczepanika. Zebrania odbędą się w godzinach 15.00 - 17.00. Szczegóły dotyczące sposobu i przebiegu zebrań zostaną ustalone i podane na dzienniku elektronicznym przez Wychowawców klas. Rodzice oraz uczniowie proszeni są o wzajemne wsparcie w kontakcie  z Wychowawcami klas, szczególnie przy wykorzystaniu technik teleinformatycznych.

Jeśli nie macie pomysłu na to, co można robić w domu, żeby się nie nudzić,  jeżeli już uprzątnęliście swoje szafy z ubraniami, obejrzeliście zaległe filmy i seriale, nauczyliście się tiktokowych układów ;)  to może czas podszkolić się kulinarnie?

Jeżeli nawet kuchnia nie jest waszym królestwem oto przepis na ciasto, które zrobicie bez wysiłku. Przygotowuje się je wyjątkowo łatwo, składniki znajdą się w każdym domu, a efekt jest przepyszny.

Proste ciasto marchewkowe - przepis

Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):

  • 2 jajka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 150 ml oleju
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 200 g marchewki startej na małych oczkach
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ucieramy z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy. następnie dodajemy aromat waniliowy i olej w kilku turach. Cały czas miksujemy.
  2. W międzyczasie do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Dodajemy je w dwóch turach do ciasta i miksujemy do połączenia składników.
  3. Na koniec dodajemy marchewkę, orzechy i wiórki. Mieszamy.
  4. Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyściełamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 170 stopni.
  5. Ciasto przekładamy na blaszkę i wyrównujemy. Pieczemy przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Wystudzone ciasto można przekroić na dwa blaty i przełożyć kremem złożonym z 300 g serka mascarpone oraz 1/4 szklanki cukru pudru. Można dodać także łyżkę masła orzechowego. Jeśli zrobicie go więcej, możecie pokryć nim także wierzch ciasta, a całość posypać posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Przesyłam kilka adresów wirtualnych książek kulinarnych. Niech będą inspiracją do poszukiwań i poznawania nowych smaków. Pozdrawiam Marta Podleśna

http://www.pysznie.pl/

https://www.e-ksiazkakucharska.pl/

https://wydawnictwowam.pl/sites/default/files/63048_skrot_0.pdf

https://smaker.pl/ksiazka-kucharska-pdf,276433.html

https://www.download.p4c.philips.com/files/h/hd3037_70/hd3037_70_rbl_pol.pdf

https://uwielbiam.pl/ksiazki-kucharskie

https://haps.pl/Haps/0,167689.html?tag=ciasto#TRNavSST

Witajcie, niestety aktualna sytuacja nie pozwala zorganizować nam seansu filmowego, ale to nie znaczy, że przestaliśmy działać. My nigdy nie zwalniamy tempa!
Postanowiliśmy przygotować dla was propozycję kilku ciekawych i godnych przez nas polecenia filmów i w tym celu stworzyliśmy specjalny serwis: https://sites.google.com/view/udkf-zsoit/strona-główna . Serdecznie zapraszamy!
Wiemy, że obecna sytuacja jest trudna dla wszystkich, ale chyba lepiej w wolnym czasie obejrzeć ciekawy film w domu, niż wyjść i narazić bezpieczeństwo swoje i swoich najbliższych. Tak, więc zrób coś dla siebie i swojego wypoczynku! Uruchom laptop, komputer bądź tablet i oglądaj. Może dowiesz się czegoś nowego, może zmieni się twój punkt widzenia na pewne sprawy? Kto wie?..
Życzymy dużo zdrowia i miłego oglądania!
Uczniowski Dyskusyjny Klub Filmowy i 2TF.

Patron naukowy:

Partnerzy:
                                  

banner-szkola-1000-lecia.jpg

Warto zobaczyć

Trochę historii...

Odwiedza nas 25 gości oraz 0 użytkowników.